Presse
Ib Grønbech
Slog igennem med første album, “Så går tiden med det”, i 1985, fulgt af “Gunnars rekordbog” (1986), “Her går det godt” (1989), “Hvor der handles, der spilles” (1990), “Drik nu din kaffe, skat, så ka’ vi lede efter den sko bagefter” (1992), “Hvorfor må jeg ik’ få Beatles-hår? – og andre frasorterede hits” (1994), “Der er ingen, der forstår en skid.” (1996), “Hvad er det, der får en rimeligt velbegavet dansker til at flytte til Sverige?” (1998) og nu “Dengang jeg var bette” (2007).
Ib Grønbech er født og opvokset i Løkken og flyttede sidst i 60’erne med familien til Hirtshals. Har siden boet i Hjørring og senest Hundelev.
Spillede oprindeligt trommer i såvel spejderorkester som danseorkester. Har senere i stadig højere grad kastet sig over guitar, orgel og el-bas. Har i mange år spillet til bal i forsamlingshuse og haller.
Ib Grønbech – Jeg kan kun skrive sange ud fra noget, som jeg selv har oplevet. Så man kan roligt regne med, at jeg konstant står på lur bag hækken for at følge med i, hvad der foregår. I mine tekster trækker jeg en del på hændelser og stemninger fra min barndom og ungdom. Og i hele min måde at gå til musikken på er jeg nok noget af en nostalgiker…
Sådan siger den nordjyske sanger og sangskriver Ib Grønbech. 20 år efter et af sine største hits, “Hvorfor må jeg ikke få Beatles-hår?”, er han igen kommet til at kaste sig over det kendte orkester i en ny sang, “Georg, Poul, Ringo og John” – den første single fra “Dengang jeg var bette”.
Men hvorfor han i det hele taget synger om The Beatles endnu engang – dét har han ingen som helst anelse om.
Den ret Beatles-prægede melodi kom bare til ham en dag, og noget efter fulgte ordene om gruppens karriere.
For sådan er det med Ib Grønbech. Og sådan har det altid været: Melodierne ligger lige for, og han skal ikke anstrenge sig for at finde (på) dem. Til gengæld er teksterne nærmest en pestilens, i hvert fald særdeles hårdt arbejde – det går meget langsomt med at få dem skrevet, og han er meget længe om at blive tilfreds med det endelige resultat.
Ender med sjov
Og ja, alt er stort set som det plejer at være hos Ib Grønbech, som udover den fængende melodi holder af den morsomme tekst. Selv om det egentlig som udgangspunkt slet ikke er meningen, at det skal være morsomt.
– Jeg kan ikke sætte mig ned og vedtage, at dette her skal være sjovt. Det ender bare altid med at blive det. Ikke bare fordi publikum forventer det – men fordi det må være min måde at gå til tingene på. Sådan er mit univers, fyldt med mærkelige hændelser og iagttagelser. Men vendelbomålet, som jeg synger på, ligger også meget op til det. Det åbner i sig selv for noget sjovt. Jeg kunne slet ikke skrive noget tilsvarende på rigsdansk.
Blandt andet har Ib Grønbech lagt mærke til, at rigtigt mange piller næse, når de holder for rødt, og at saunaer har det med at ende med pulterrum. Det har han fået et par sange ud af. Ligesom han – med titelmelodien – har skrevet en sang om, hvordan forholdene var i hans barndom.
– Jeg er ud af et fiskerhjem i Løkken, som måske nok ikke var fattigt – selv om jeg vil sige, at vi fik meget fisk – men i dag kan jeg se, at vi børn og unge nok trods alt havde for lidt, hvor børn og unge i dag måske til gengæld har for meget. Har adgang til for meget og får lov til for meget, siger Ib Grønbech i et lidt mere alvorligt øjeblik.
Ib Grønbech og band – Grønbech er kult
IB Grønbech & ContainerKvartetten vælter ganske enkelt koncertstederne, dels med hans og bandets sublime musikalske evner, og dels med IB’s uforlignelige humor – manden er simpelthen genial, og han placerer sig blandt de allerstørste komikere vi har i Danmark. Den kombination sælger billetter!
Oplev Ib Grønbech med band (ContainerKvartetten). En skøn forening af kunstnerens største hits fra de seneste 30 år leveret med masser af energi og glimt i øjet i kombination med nordjysk humor, når den er bedst.
En aften i selskab med Ib Grønbech udfordrer både stemmebåndet og lattermusklerne. Alle overgiver sig til et univers af sjove sangtekster serveret på vendelbomål og iørefaldende popmelodier. Det hele ender ud i uundgåelig fællessang. Der bliver grinet højtlydt af den skæve og lune humor, hvor Ib Grønbech mestrer brugen af i spontanitet, improvisation og perfekt timing.
Det er ikke stand-up. Det er heller ikke ”bare” en koncert. Det er svært at sætte ord på men mest af alt et sted, hvor musikken går hånd-i-hånd med komikken. Kort sagt: Musikalsk legestue.
2020 bliver 35 års pladejubilæum for den Nordjyske sanger & komiker
IB Grønbech indspillede sine første plader i det store legendariske studie Stuk Ranch, hvor også navne som navne som Kræn Bysted, Fisker Thomas, Sand På Gulvet, De Gyldne Løver, Niels Hausgaard, Lasse & Mathilde, Poul Krebs og en lang række andre kunstnere fra den spirende folkemusikscene. Stig Møller har også indspillet i studiet, og Kim Larsen brugte Stuk Ranchs mobilstudie til sit Starfuckers-projekt. Gnags mixede en af deres plader der, og pladeselskabet Stuks første store salgssucces, Slåbrock Band, indspillede også på ejendommen.
Ib Grønbech er efter 12 år igen albumaktuel med “På Den Anden Side”.